Where Are The Homeless At Civic Center Plaza During Tourist Season?

De hjemløse dominerer gaderne i San Francisco: De tigger i rabatten med skilte (Please, I am hungry), de ligger på pladser og fortove sovende med tæppe over sig, de sover på metrostationer, de triller rundt med kuffert eller indkøbsvogn og går gennem gaders og boligers skraldespande.

Jeg har besøgt Civic Center Plaza dagligt, fordi det ligger ved min datters preschool. I øjeblikket bugner området af busser loaded med fotograferende turister. Pladsen er en turistmagnet, fordi den er omringet af pompøse bygninger som Rådhuset, Hovedbiblioteket, Operahuset og Asian Art Museum.

Men hvor er pladsens hjemløse i øjeblikket? Sidste sommer forsvandt de også, men vendte tilbage sent efterår. De er flyttet tror jeg. Men ikke af fri vilje.

Den kendte plads — som er en stor græsplæne med oliventræer — er fyldt med hjemløse, fordi pladsen også grænser op til San Franciscos mest belastede kvarter Tenderloin. Normalt er plænen fyldt med sovende skikkelser under tæpper. Men ikke i turistsæsonen fordi alle græsområder bliver holdt sjask våde. Området patruljeres af politibetjente, som venligt beder de hjemløse flytte sig. Normalt er Civic Center Plazas fortove fyldt med hjemløse. Dagligt krydser jeg enlige mænd i laset vintertøj, som går rundt med deres ejendele — uopmærksom på trafikken — eller som går gennem skraldespande. Og jeg ser grupper af mænd, nogle i kørestole, som sidder på trapperne foran biblioteket eller Asian Art Museum. Et par gader væk inde i Tenderloin kan man på visse tidspunkter af døgnet se lange køer af mennesker på fortovene, som venter på mad eller anden hjælp.

Områdets elendighed er hjerteskærende. Og så har jeg endda ikke beskrevet Tenderloins åbenlyse narkotika handel og spøgelseslignende misbrugere. Bare et par gader længere væk fra pladsen.

Truth be told: Jeg forstår godt, at byen passer på dens turister og rydder op. Det er skræmmende at komme gående mod en psykisk syg eller påvirket person, som pludselig begynder at løbe, tale til en eller slingrer. Særligt sammen med børnene! Med tiden har jeg lært at gå ud til siden på de brede fortove, og at de hjemløse sjældent gør nogen andre fortræd end dem selv.

Og ja. Det bør nævnes, at San Francisco gør en masse for de hjemløse. Jeg læser mig til, at det skulle være nemmere at være hjemløs i San Francisco end andre steder på grund af mulighederne for økonomisk hjælp, væresteder og endda lægehjælp. Byens beboere er kendt for at  tolerere byens hjemløse. Hvis du spørger mig ignorerer byens beboere de hjemløse, samtidig med at de er på vagt, fordi det er så tydeligt, at størstedelen af de hjemløse har psykiske problemer. Alle børnefamilier — inklusiv min egen — kæmper med at skulle forklare deres børn, hvordan det kan ske, at et menneske ender på gaden. “Hvorfor er der ikke nogen, som hjælper ham”? “Mor, tror du også ham der er syg og hjemløs”? Min otteårige søn bekymrer sig om, om hjemløshed kan overgå ham.

Da vi flyttede hertil, gjorde jeg meget ud af at konfrontere elendigheden: Jeg havde øjenkontakt med de hjemløse, som talte til mig, og gav en til to dollars, når jeg følte mig tryg. Jeg gik mange ture i Tenderloin i stedet for at tage metro eller bil. I dag skammer jeg mig over at tilhøre den kategori af byens beboere, som prøver at ignorere de hjemløse det meste af tiden. Enkelte gange, oftest når jeg genkender en hjemløs, giver jeg mellem en og fem dollars. Men ikke ofte nok. Men at forholde mig til dem er simpelthen for psykisk hårdt og drænende: En blanding af dårlig samvittighed over ikke at kunne hjælpe og utryghed i forhold til deres psykiske tilstand, hvis jeg tager kontakt til dem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s