SF 49’ers vs. Carolina Panthers

Søndag stod på vores hidtil største amerikanske oplevelse: San Franciscos 49’ers kamp mod Carolina Panthers (American football) på San Franciscos hjemmebane i Candlestick Park. Wow.

DSC02035

Sammen med 69.000 andre tilskuere så vi 49’ers tabe mod Panthers i en spændende kamp, hvor niners måtte se sig slået 9-10 til sidst. Jeg har aldrig set så mange mennesker på samme tid og så endda iklædt samme røde 49’ers tøj. På kampdage myldrer hele San Francisco altid med mennesker i 49’ers trøjer, jakker, huer, kasketter, halstørklæder eller halskæder.

Vi ankom i god tid til Candlestick Park, troede vi, hele fem kvarter før kampen efter lange køer på både motorveje og mindre veje. Men vi var alligevel nogle af de sidste, som ankom, da amerikanerne åbenbart har tradition for at slå telte op og grille før kampen på parkeringspladserne bag deres biler (!). Så vi måtte kante os rundt i en hel time på jagt efter en parkeringsplads.

DSC02027

Hidtil har vi kun oplevet amerikanere som afdæmpede og kontrollerede. En af årsagerne skal nok findes i, at i modsætning til DK må der ikke drikkes offentligt, undtagen i Las Vegas og New Orleans. Men ikke her. Hold da op. De drak fadøl og drinks og råbte og skreg. Næste gang skal jeg helt sikkert have ørepropper med! Og det har jeg aldrig overvejet tidligere, end ikke til koncerter, så det må sige noget om støjniveauet.

Vi havde ekstremt gode pladser på række 39 under et halvtag. Billetter er næsten umulige at få fat på, og vi fik fat på vores til datterens preschool’s fundraising, hvor vi vandt auktionen (mere om skoler og børnehavers fundraising arrangementer en anden gang, hvorved skolerne indsamler ekstra midler). At spise hotdogs, tacos og popcorn er en af traditionerne, som hører til under en kamp. Men køerne til madstandene uden for stadium var sindssyg lange. Og vi måtte vente indtil slutningen af kampen på, at the hotdog guy kom forbi os, så vi måtte nøjes med forsyninger fra the cotton candy guy i stedet til at starte med. Til stor glæde for datteren!

DSC02054

Spillet blev indimellem afbrudt af reklamer, hvor maskot og cheerleaders tog over.

DSC02042

Holdets maskot løb også rundt mellem tilskuerne under kampen. I starten fattede jeg intet af spillet, særlig af point givningen, men det fik sønnen og manden rettet op på. For eksempel skiftes hele holdet ud, afhængigt af om holdet spiller i angreb eller forsvar. Angrebsholdet får fire downs til at flytte sig ti yards op af banen. Hvis holdet avancerer de ti yards, får de first downs, så giver dem ekstra angreb. Hvis de ikke avancerer de ti yards, får modstanderne bolden og starter fra samme sted i modsat retning. Et field goal giver tre point og scores ved, at bolden kastes i målet, over stangen, mellem de to stænger. Et touchdown giver seks point og scores ved, at en spiller løber med bolden og rammer mållinjen. Hurtigt stod jeg og råbte og skreg sammen med resten af stadium: “Let’s go niners, let’s go” eller “go defense”!!

I anledning af Veterans Day, som officielt blev fejret dagen efter, marcherede soldater ind under halvlegen, mens publikum råbte: “USA, USA, USA,” så jeg helt fik kuldegysninger.

DSC02063

At se en American football kamp var en kæmpe oplevelse – i hvert fald for tre af familiens medlemmer. Familiens yngste synes, at det hele var lidt for overvældende, nok mest pga. støjniveauet. Sikke en kamp, det bliver ikke sidste gang. Go niners!

2 thoughts on “SF 49’ers vs. Carolina Panthers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s