Happy Thanksgiving!

Thanksgiving er amerikanernes juleaften, hvor familiemedlemmer flyver ind fra andre stater for at samle familien. Maden – en gigantisk kalkun og utallige sideretter og desserter – planlægges ugevis forinden og tilberedes over en hel dag. Gæsterne medbringer hver en til to retter. Værten byder velkommen, beder gæsterne holde hånd rundt om bordet, og værten fortæller i højtidelig tone, hvad værten er taknemlig for. Til sidste års Thanksgiving hos vores amerikanske venner udtrykte vores vært (mormoren i vores amerikanske substitut familie) taknemlighed over, at vi spiste med sammen med familien. Thanksgiving er rørende, fordi dagen handler om samvær og taknemlighed. I modsætning til julen. De amerikanere, som vi kender, rejser væk i julen, som de synes er materialistisk. Og jeg er enig: Den amerikanske jul handler meget om gaver og om at få taget billeder med julemanden i indkøbscentre, hvilket i øvrigt koster $10. Amerikanerne hygger ikke som danskere med julekalender, klippe-klistre eftermiddage, julebag, adventssøndage og risengrød. Men deres Thanksgiving kunne vi godt lære noget af!

Men i år skulle vores substitut familie ikke holde Thanksgiving. Fuck. Hvad skulle vi så?

Jamen, det fik manden min løst, mens jeg var i DK: Han inviterede to arbejdskollegaer og deres familier hjem til os. Øhh, hvad har du? Jeg er ikke værtinde materiale, og slet ikke til så vigtig en begivenhed! Lad mig forklare: jeg er typen, som står i køkkenet en hel dag, selv når jeg kun skal kokkerere en enkel ret til nærmeste venner. Til sidste års Thanksgiving stressede jeg over den danske dessert, vi var blevet bedt om at medbringe, som andre stresser over kalkunen (aka måltidets vigtigste bestanddel). Og det var der også god grund til, i hvert fald i min verden. Jeg havde det hele planlagt til mindste detalje, for det første havde jeg valgt en dessert, som jeg ikke kunne kikse, nemlig en gammeldags æblekage. For det andet – fordi makroner og rasp ikke kan købes i USA – havde jeg planlagt, at vi på vej hjem fra ferie kørte gennem den danske by Solvang i Syd Californien, hvor jeg selvfølgelig regnede med at kunne købte makroner og rasp i nogle af de (såkaldte) danske bagerier. Nope. Panik. Så besluttede jeg at lave en anden kage, som jeg normalt ikke kikser, en marcipan kage. Brugte dagen før Thanksgiving på at køre til og gennemstøve butikker efter marcipan. Men nope, marcipan kan heller ikke købes i USA. Så det endte med en tør, knasende, men særdeles hjemmelavet æblekage, som de stakkels Thanksgiving gæster følte sig forpligtede til at knase sig igennem og endda rose. Traume. Udover stress over madlavningen, er jeg typen, som ikke kan slappe af, når gæsterne er ankommet, fordi jeg ikke har styr på maden. Og manden min, hmmm, lad mig bare sige, at han færdes sjældent i køkkenet – hvilket han dog er ved at ændre på, og initiativet med at stå for Thanksgiving er et skridt i den retning. Og det er jeg jo meget taknemlig for :-) Så. Hvad fanden, let’s do it!

Eftersom gæsterne er danskere, bliver de næppe traumatiserede, hvis kalkunen kikser (som jeg frygter allermest). Og vi er jo i USA, hvor der er hjælp at hente, så vi behøver ikke lave alt fra scratch (som vist er noget af det, som plejer at fælde mig):

20131128-074840.jpg

Vi har bedt vores gæster medbringe to retter hver, så er vi sikre på, at vi ikke går sultne i seng! Menuen indeholder traditionelle retter som kalkun, cranberry sauce, ovnbagte rodfrugter, kartoffelmos lavet på søde kartofler, pumpkin pie og stuffing (som både laves som fyld til kalkunen, men også som en separat ret).

Lige nu er det tidlig morgen (damn you jet lag), men når resten af families står op, går det løs. Jeg vil tage en dyb vejrtrækning og omfavne (taknemlighed er lige i overkanten), at jeg åbenbart er blevet så voksen, at jeg er medværtinde til årets vigtigste middag. Wish me luck!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s