Kids’ Birthday Parties San Francisco Style

To gange børnefødselsdage for femårige blev det til over weekenden. Et budget på i hvert fald 5.000 kr., spenderet på et to timers arrangement med gennemsnitligt femten børn inklusiv søskende. Så er stilen lagt for fremtidige børnefødselsdage i datterens Junior Kindergarten klasse. GISP. Well, vi forholder os cool og planlægger at fejre datterens fødselsdag i januar inden for mere danske rammer.

Typiske San Francisco børnefødselsdage foregår sådan her: Man lejer sig ind et sted (mest populært er museer) i to timer, betaler ansatte til at lave en times aktivitet med børnene, og fødselsdagen afsluttes med pizza/bagel med smørreost/frugt efterfulgt af fødselsdagssang, kage og goodie bags til gæsterne. Forældrene til de inviterede børn – ofte både mor og far med søskende – bliver hængende. Maden indtages stående, når man er sulten, og man samles kun om bordet – igen stående – ved fødselsdagskagen og fødselsdagssang. Invitationer sendes ud papirløst med anmodning om R.S.V.P., men værten ved aldrig, hvor mange som dukker op. Folk, som har svaret, at de kommer, udebliver, og omvendt. People play it by ear. Sådan en (uhøflig) opførsel er accepteret, fordi amerikanere i weekenderne har to timers aftaler oven på hinanden, og alle har forståelse for tidsrøverne trafik og parkering.

Lørdagens fødselsdagsfest blev holdt ved Mission Science Center, som er en garage med levende dyr, dyreknogler, fossiler og maskiner som udforsker lyde, farver og lys.

IMG_1935

IMG_1924

Laboratoriet var bemandet med fem ansatte, som lod børnene holde slanger og marsvin og styrede en workshop, hvor børnene byggede en batteridreven robot (på billedet nedenfor) og en trompet af sugerør og latex handsker og lavede boblende sodavand. De fleste forældre var dybt engagerede i deres barns aktivitet. For mit vedkommende stordrikkede jeg kaffe, snakkende med en masse søde forældre.

IMG_1931

Jeg blev dog oprindelig pænt provokeret af invitationen:

“Lad prinsessekjolerne blive hjemme, glem alt om fe børnefødselsdage og mød os i et autentisk børne garage laboratorie (med instrumenter, sten og fossiler) for at udføre simple videnskabelige forsøg, udforske og have det sjovt sammen”! 

Hvad er der i vejen med prinsesser og feer?! Lidt ramt følte jeg mig vel på min egen datters vegne.

Og jeg blev også pænt forvirret omkring forældrenes forventninger til gaver. Typisk frabeder forældre sig fødselsdagsgaver og ønsker sig bøger til skolens bibliotek. Når gaver ikke nævnes, er kutymen at møde op med en gave til en værdi mellem 150 og 400 kr. I invitationen til lørdagens fest blev gaver ikke nævnt før to dage inden fødselsdagen, hvor moren emailede: “Vær sød ikke at medbringe gaver, da vi prøver at smide ting ud i øjeblikket“. Cool tænkte jeg, men æv, fordi jeg allerede havde nået at købe en gave. Men under P.S. stod der samtidig: “Altså, vi modtager selvfølgelig gaver, som I køber via vores app (som de åbenbart selv har udviklet), eller hvis jeres børn kreerer noget“. Godt så. Eftersom jeg allerede havde investeret i en ikke-brugbar gave, valgte jeg, at datteren kreerede nogle fine smykker til fødselsdagsbarnet. Men til min overraskelse bød fødselsdagsbarnets far – ved indgangen til festen – velkommen med en boks i armene, hvorpå der stod “vær søde at hjælpe os med at dække omkostningerne til festen“. What? Boksen blev senere placeret midt i lokalet. Hvorfor skrev de ikke bare i emailen, at de ønskede sig donationer? Jeg fik ikke doneret noget. Jeg flygtede uden om faren. Og undveg ham dagen efter til weekendens anden fødselsdag. Awkward og meget modent af mig! Suk. Gad vide hvad leje af stedet (som normalt er lukket i weekender), løn til fem ansatte i to timer og mad løb op i? 5.000 kr.? 7.000 kr.? Og nå ja, fødselsdagsbarnet uddelte bøger i skolen (!). Jeg kan sgu’ da godt forstå, at de har brug for donationer!

Søndagens fødselsdag blev holdt i House of Air, som er en hal med trampoliner beliggende ved smukke Crissy Field ved Golden Gate Bridge. Et klassisk San Francisco valg ved børnefødselsdage.

IMG_1941

20131208-154455.jpg

Festen inkluderede ca. femten børn med en pris på vist nok $ 25 pr. hoppende barn, som ikke inkluderede leje af lokale og mad. Værterne droppede goodie bags, hvilket er modigt, fordi børn forventer dem. For at datteren kunne hoppe måtte jeg underskrive en waiver for både datteren og jeg, hvor udlejningsstedet fralægger sig ansvar for personskade (helt normalt, det gør vi også ved Mission Cliff House, som er et indendørs klatrecenter, og The Bouncy House, som er indendørs oppustede hoppeborge). Ved siden af trampolinerne stod forældrene i en klump, oven i hinanden, og kiggede ængsteligt på børnenes vilde hopperi. Men igen hyggede jeg mig fint med opmærksomheden vendt mod kaffe og snak.

Nu overvejer vi, hvordan datterens seksårige fødselsdag i januar skal fejres. Efter hendes eget ønske bliver det nok hjemme, ligesom storebrors (læs om hans episke fødselsdag her). Havde vi været i Danmark, havde den nok stået på boller og lagkage og eventuelt en skattejagt eller lignende. Skik følge eller land fly. Jeg tror, at vi hyrer datterens yndlingslærer fra preschool til ansigtsmaling, børnene dekorerer t-shirts, og vi afslutter med kage og goodie bags. Lidt tamt i forhold til kammeraternes fødselsdage, ik’? Men den perfekte fødselsdag for datteren. Og os.

… Godt at planen ikke er at blive boende i San Francisco. Samme forældregruppe kommer formentlig til at holde ekstravagante temastyrede sweet 16 birthday parties, hvor børnene begaves med en bil. Vores tætte amerikanske San Francisco venner er ikke rige – nogen får økonomisk støtte til skolen – og de taler alle om, at de på sigt nok fraflytter byen, fordi leveomkostningerne er så høje. Paradoksen ved San Francisco er, at i hverdagen er der ingen, som flasher deres penge. Men til fødselsdage og skolens årlige fundraising (som I klart skal høre om en anden gang) oplever man de kæmpe økonomiske forskelle blandt forældrene. Og det skal der selvfølgelig være plads til, det gælder bare om ikke at lade sig intimidere. Hvilket vi ikke gør.

2 thoughts on “Kids’ Birthday Parties San Francisco Style

  1. Altså hvor er det voldsomt at det sådan skal gå op i at overgå hinanden på den måde. Særligt når det betyder at mindre velstillede familier føler sig tvunget til at overveje en flytning. Jeg læste i en dansk netavis den anden dag at de konstant alt for høje ejendomspriser i Kbh er i godt i gang med at forstørre det sociale gap hvor det kun er de velstillede familier der har råd til at blive boende inde i byen. Bare vi ikke ender med lignende tilstande i DK… Men når det så er sagt er det da super sjovt for dine børn at få lov til at opleve den slags fødselsdage. Og sundt for dem at deres mor holder fast i at mindre også kan gøre det.. ;-)

    • Det vilde er, at børn er tilfredse med hvad som helst – bare de bliver fejret. I hvert fald børn i mine børns alder (fem og ni). Det er forældrene, som sætter standarden. Men jo ældre børnene bliver, jo mere vil de sammenligne sig selv med klassekammeraterne. Ja, bare vi ikke ender med lignende tilstande i DK!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s