Alcatraz

20140309-194330.jpg

IMG_2347

IMG_2358

Ingen af vores San Francisco venner har besøgt Alcatraz, det er sådan noget, turister gør. Og så siger rygtet, at besøget ikke er børnevenligt. Godt vi havde spist en stor morgenmad, man kan ikke købe mad på øen, og et besøg varer – inklusiv sejlturen – i hvert fald fire timer. Fordi sønnen skal skrive et projekt om Alcatraz, som han skal fremlægge for klassekammerater og forældre, fik vi endelig taget os sammen. Spændende oplevelse!

Sønnen havde set allermest frem til at høre om spøgelseshistorierne fra fængslet, dem fik vi desværre ingen af, fordi de åbenbart er forbeholdt aftenrundvisningen. Typisk. Selve rundvisningen i fængslet via høretelefoner var højdepunktet under besøget for os alle fire, hvor vi hørte historier om fængselsliv og fangeflugter fra tidligere indsattes egen mund.

IMG_2370

IMG_2365

Vi voksne var også vilde med den guidede rundvisning på øen, som fortalte om tiden helt tilbage fra den amerikanske borgerkrig, hvor Alcatraz var et fort, som udover at beskytte mod angreb også inspicerede alle skibe, som sejlede ind i Golden Gate bugten. Men vores yngste var ikke særlig tilfreds med den rundvisning, som ikke var super børnevenlig, fordi man skulle stå op, helt stille i lang tid og høre på guiden. Heldigvis var der adgang til film om øens historie – som vi alle fire syntes var spændende – som stort set fortalte samme historier fra den guidede gåtur, bare mere overordnet.

Jeg havde set mest frem til at høre om indianernes tilknytning til Alcatraz. The Ohlone boede i San Francisco 10.000-20.000 år, før de europæiske opdagere kom til, og der foretages stadig udgravninger i Presidio (området omkring Golden Gate Bridge), hvor man kan se rester fra pile og keramik. Tilknytningen mellem Ohlone og Alcatraz er uklar, men teorier går på, at øen blev brugt som jagtssted og som isolation for stammemedlemmer, som havde overtrådt love. I flere omgange – efter fængslet blev lukket – har indianere besat øen, som de argumenterede burde falde tilbage til dem ifølge en traktat fra 1868 (The Treaty of Fort Laramie), som allokerer overskydende land tilbage til indianerne.

IMG_2371

Indianerne fik ikke held med at få Alcatraz tilbage, men de fik held til at sætte fokus på indianernes historie og ændre USA’s politik og få allokeret andet land tilbage. Øen er stadig hjemsted for indianerne hver Thanksgiving, hvor øen lukkes for turister, og indianere fra alle stammer fejrer The Indigenous People’s Sunrise Gathering med trommeceremonier. Rundt omkring på øens findes stadig rester fra indianernes besættelse af øen.

IMG_2352

IMG_2356

Indianernes historie i USA er så trist!

IMG_2372

Jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan vise sønnen den episke film Little Big Man (en god dag at dø) med Dustin Hoffman. Men der går nok mange år, fordi den er så barsk. Min frisør er af indiansk afstamning, oprindelig fra New Mexico hvor han stadig har sin familie. Han fortæller, at de i New Mexico holder de indianske traditioner i hævd via håndværk og ceremonier. Under ceremonier får indianerne kontakt til deres forfædres ånder. Det sjove er, at min frisør er vild med TV shows om ånder og spøgelser, og han havde håbet – ligesom sønnen – at se nogen af de spøgelser fra de kendte Alcatraz spøgelseshistorier. Men i stedet følte han sine forfædres meget kraftige tilstedeværelse på øen. Solgt! På vores USA bucket list har vi nu inkluderet en tur til Santa Fe i New Mexico for at opleve mere af den indianske kultur og historie.

Jeg er glad for, at vi ventede med vores Alcatraz besøg, indtil børnene kunne forstå engelsk, så de fik alle historierne med fra rundvisningerne. Man kan dog for en dollar købe en brochure (på tolv andre sprog, men ikke dansk) og gå på en selv-guidet tur, og udsigten fra øen og gåturen i fængslet var i sig selv en kæmpe oplevelse.

IMG_2367

IMG_2364

2 thoughts on “Alcatraz

  1. Wauv hvor fedt! Jeg er så ærgelig over at jeg missede Alcatraz da vi besøgte SF for år tilbage. Det står helt sikkert øverst på min liste – og endnu mere nu efter din beskrivelse :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s