Friends With Middle School Kids Are Moving Out Of San Francisco

IMG_3492

IMG_3489-0

IMG_3497
At vores bedste venner og gode bekendte med børn i Middle School flytter ud af byen gør mig så glad! For så skal vi ikke længere forsvare og undskylde, at vi flytter tilbage til Danmark til sommer. Så er det ikke længere os som “forlader” dem. Og bevæggrundene for deres udflytning bekræfter os i, at vi træffer den rigtige beslutning ved at flytte hjem. Børnefamilier i Middle School flytter ud af San Francisco, fordi de stresser over udgifter til uddannelse. San Francisco er igen blevet kåret som den dyreste by i USA at leve i (find den artikel her), og den nominering medtager ikke engang udgifter til uddannelse!

De fleste af vores venner og bekendte havde regnet med, at de skulle betale for Elementary School og Middle School (dansk folkeskole), men at deres børn skulle gå i gratis High School (dansk gymnasie) for derefter igen at betale for College (universitet). Men der findes ikke mange offentlige gymnasier med et godt ry i San Francisco, og selv de dyre populære gymnasier er svære at blive optaget på. Private SF folkeskoler koster typisk $23.000, private SF Gymnasier koster typisk $40.000, og Californiske universiteter koster gennemsnitligt $13.492. Om året!! Der er mulighed for økonomisk støtte, men man kan aldrig være sikker på at få lov til at beholde den. På de offentlige skoler udgør narkotika et alvorligt problem i hele Bay Area, selv på Middle School niveau (5.-9. klasse). Så derfor søger børnefamilier ud til provinsen til gode skoler.

Derimod er forældre i Elementary School (1. til 4. klasse) i datterens klasse ikke begyndt at stresse over udgifter til uddannelse og dermed udflytning af byen. Endnu. Så de ser meget anderledes på vores flytning. Til skole-hjem-samtale fortalte datterens lærere, at flere forældre bekymret havde spurgt til, om datteren skulle flytte til Danmark til sommer (hvilket lærerne ikke vidste på det tidspunkt). Forældrene var bekymrede for, at deres barn knyttede et for tæt venskab til vores datter, og de ønskede i givet fald at arbejde for, at deres barn knyttede andre venskaber. WTF? Suk. Og pyt. For de mennesker, som børnene og vi holder af, tager ikke afstand fra os, heldigvis. Men andre begynder åbenbart at trække sig. Det er ikke noget, som vi mærker, men det sker åbenbart. Sådan er det at være expat på lånt tid: folk er bange for, at vi efterlader et for stort hul i deres liv, når vi flytter. Af samme årsag holder de fire udflyttende familier, som vi kender, det hemmeligt på skolen. Og der er helt sikkert mange flere, som aktivt søger at flytte ud. Og vi prøver alle at holde vores flytning hemmelig, så børns og voksnes venskaber holdes intakte. Men ingen burde tænke på den måde! I mit liv har jeg oplevet betydningsfulde intense tætte venskaber, som kun varede i en kort periode, men som betød alt i den periode. Og de venskaber ville jeg aldrig have været foruden.

Men hvor flytter børnefamilier så hen? Silicon Valley (som jeg synes er for provinsielt) har fået et meget dårlig ry i forhold til narkotika, og lige p.t. oplever de bedste gymnasier en bølge af selvmord (nogen mener, fordi skolerne er så konkurrencemindede). Så ingen ønsker at flytte til Palo Alto og omegn, som ellers efter sigende skulle have verdens bedste folkeskoler. Manden og jeg ville nok overveje kystbyer som Santa Cruz, som vi elsker på grund af den fede strandstemning (boliger er billigere, men skolesystemet kender vi ikke). Men efter denne weekends “house hunting” sammen med gode venner, forstår vi godt, hvorfor ALLE søger til Marin, som er et område, som ligger på den anden side af Golden Gate Bridge, bare 45 minutters kørsel fra San Francisco. Marin har fantastisk natur tæt på hav og redwood skove. Og klimaet er meget varmere end San Francisco, men ikke kvælende varmt som Silicon Valley. Og de offentlige skoler har et fænomenalt ry. Øverst var billeder fra weekendens “househunting” i Marin, hvor børnene badede i pool, i slutningen af oktober! Sikke en livskvalitet med adgang til smuk natur og varme året rundt!

Jeg prøver ikke at tænke så meget over vores hjemflytning (og gode venners udflytning). Men når jeg tænker over det, er jeg taknemlig for, at vi undgår at skulle bekymre os om sindsyge udgifter til bolig og uddannelse og narkotika problemer og masseskydninger. Boligpriser er nemlig også sindsyge på den anden side af Golden Gate Bridge i Marin, og vi blev dybt chokerede over, at vores venner ser på hus til 16 mio. kr. UDEN pool. Antallet af masseskyderier på skoler er gået helt amok det her efterår, og vi har også haft flere tæt på San Francisco. I alt har USA i 2015 oplevet 294 masseskydninger ifølge Washington Post. Og året er ikke omme endnu. Tænk at skulle instruere sine børn i, at de skal gemme sig i skabe eller hoppe ud af vinduer ved et potentielt masseskyderi. Sådan er virkeligheden herovre som forældre på grund af det sygelige høje omfang af masseskyderier i alle dele af USA.

PS. Jeg er sikker på, at der i San Francisco og i kørselsafstand til San Francisco må findes gode, gratis, fornuftige folkeskoler og gymnasier. Men i min omgangskreds peger pilen altså udelukkende i retning af Marin…

9 thoughts on “Friends With Middle School Kids Are Moving Out Of San Francisco

 1. Jeg bliver saa trist naar jeg laeser om hvordan velmenende foraeldre proever at beskytte deres boern og i stedet goer dem ude af stand til at klare sig, naar de moeder modgang senere. Naar foraeldre er saa stressede paa deres boerns vegne, at ungerne gaar helt i sort over forventningspresset. Men jeg skal ogsaa aerligt indroemme at mit pt rosenroede billede af hvor skoent Californien er (isaer med vinteren lige om hjoernet her i MIchigan…..) nok ikke lider under at faa et realitets tjek.
  Det lader i oevrigt til at jeres valg om at flytte hjem nu ikke laengere kan diskuteres OG at I har faaet ro med det. Det er vaerd at saette pris paa :-)

 2. Hm. Læste lige min kommentar igen og jeg fik ikke formuleret klart mht “at beskytte sine børn”, men det er den der trang til at fjerne alt, der kan gøre ondt eller er svært som at sige farvel til gode venner fx. Og så i stedet ende med at lære dem at det ikke er værd at “spilde tid på”. Tværtimod! Som du også skriver kan man få venskaber, der er guld værd i korte perioder, og det er da synd og skam at gå glip af den slags

  • Jeg ved, hvad du mener! Og jeg er så enig!! Ift at flytte ud af byen søger forældre faktisk at rette op på den overbeskyttelse, som de først i Middle School bliver opmærksom på er et problem: De fortæller, at de ønsker “resilient kids”, der kan navigere modgang, de ønsker at få dem ud af det overbeskyttede rum. Men de ser det først i Middle School… Ja vi er klar til at flytte hjem, og vi glæder os allesammen, selv om vi kommer til at savne Californien for vildt. Vi er ved at være noget matte i sokkerne over, hvordan forældre kører op over ingenting herovre. Jeg er 100% overbevist om, at dine børn har bedre af at vokse op i Michigan, det lyder som et fantastisk børneliv for særligt de to yngste med fritidsaktiviteter, børneliv og skoleliv.

 3. Tillykke med jeres beslutning om at flytte til Danmark til sommer! Det er dejligt at læse, at det føles rigtigt, og det lyder også til, at det er et godt tidspunkt for skolebørnene, når det nu skal være på et tidspunkt. Vi går lige og overvejer lige pt, men det er stadig lidt under radaren… ;-)

 4. Jeg kan godt genkende det med at føle sig mat, og vi er nærmest kun lige kommet, så efter nogle år tror jeg måske også man er færdig:) Spændende med jeres hjemflytning! Hvor længe har I været her nu?

  • Vi har været her 4 år til januar, så det bliver i alt 4 1/2 år. Hvor er det nu, at I præcist bor i CA? Efter 4 år føles det rigtigt og næsten som en lettelse at flytte hjem. Men før blev vi ved med at forlænge, fordi vi elsker vejret og naturen 😀

   • Vi bor i Walnut Creek. Skønt sted foruden at det var alt for varmt i juni, juli og august:) Vores kontrakt er kun til jan ´17, så tænker også at vi kommer til at forlænge en gang, inden vi får nok hehe:)

   • Jeg elsker varme og bliver helt deprimeret under SF’s tågede sommer (ok, i år som gravid, var jeg helt fin med de kølige temperaturer). Du må sige til, hvis du lægger vejen forbi SF :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s