Halloween And Other Upcoming (Expat) Celebrations

IMG_3653

Halloween i San Francisco er overvældende. Overvældende fordi alle — naboer, forældre, lærere, gader, forretninger, ja hele bydele — går sammen. De bidrager økonomisk og arbejdsmæssigt, så San Franciscos gader Halloween aften kan forvandle sig til uhyggelige landskaber i forhaver og kældre med bevægelige statuer af spøgelser, hekse, edderkopper og edderkoppespind. Huse, som uddeler slik, stiller en tændt græskarlampe foran deres hoveddør. Nogle af vores venner, som bor på de mest cool Halloween gader, uddeler 5000 stykker slik på en aften. Halloween emmer af fællesskab. Over to dage er byen fyldt med voksne mennesker i udklædninger, som handler, kører bil, er på restaurant, fester eller går tur. Voksne er lige så glade for Halloween som børnene.

I San Francisco hænger Halloween sammen med fejringen af “Dia de los Muertos” (de dødes dag) på grund af byens beboere med meksikanske rødder. For børnene betyder det for eksempel, at sønnen i spansk byggede et alter til minde om sin oldemor (min bedstemor), som blev udstillet til skolens Halloween fest. På alteret stillede han billeder af hende, en bamse han havde fået fra hende og en grydeske, fordi hun altid lavede mad. Så fint.

Jeg elsker den her årstid, og vi føler os ekstra heldige, fordi vi som expat fejrer både amerikanske og danske traditioner. Næste højtid bliver Thanksgiving, hvor vi igen stikker af til Syd Californien og håber på sommertemperaturer, som vi havde sidste år. I vores hotellejlighed vil vi give den hele armen med Thanksgiving middag. Dernæst står den på december, hvor vi selv sørger for dansk julestemning. Hos børnenes venner fejres jul til nød med gaver den 25. december, typisk i eksotiske omgivelser, fordi de er på ferie. Herhjemme er vi helt religiøse med vores danske juletraditioner i december: vi har en nisse boende, vi overpynter vores hjem (med nisser), vi danser rundt om juletræet, vi klipper og klistrer, vi spiser æbleskiver og risengrød, vi hører julemusik, vi ser julekalender på DR, og vi har kalenderlys.

Som udenlandsdanskere har vi lært at sætte endnu større pris på vores danske traditioner, mens vi har tilegnet os nogle nye, som jeg håber, vi fortsætter med i Danmark. Vi elsker vores nye amerikanske traditioner, men samtidig er jeg ikke i tvivl om, at danske børn har en mere magisk barndom end amerikanske børn: December måneds danske traditioner med kalenderlys, pakkekalender, julekalender på DR og et univers af nisser slår alle amerikanernes traditioner med flere banelængder. Synes jeg :-)

IMG_3647

IMG_3651

IMG_3754

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s